Till startsidan  
  •  Portugues
  • Svenska
  • English

Om initiativet

SEKAB vinnare av Sustainable Bioethanol Award 2009

Det svenska bioenergiföretaget SEKAB tilldelades vid en ceremoni i Bryssel priset “Sustainable Bioethanol Award” för sina insatser när det gäller utvecklingen av den verifierat hållbara etanolen och av processerna för den andra generationens etanol baserad på cellulosa. Bakom priset, som för första gången delades ut vid World Biofuels Market Conference i Bryssel, står det brittiska företaget Green Power Conferences. En oberoende jury med sju internationella forskare och vetenskapsmän har svarat för valet av SEKAB i kategorin bioetanol bland en rad nominerade företag.

Verifierat hållbar etanol

Initiativet Verifierat Hållbar Etanol har utarbetats av det svenska företaget SEKAB i samarbete med ett antal etanolproducenter i São Paulo-området i Brasilien. Den verifierade och spårbara etanolen finns i svenska pumpar sedan augusti 2008. Ett oberoende internationellt företag utför kontroller på plats för att säkerställa att producenterna uppfyller de krav som systemet innebär.

- Vi anser att det är ett högst berättigat krav från  konsumenter och beslutsfattare att få garantier för att den etanol vi levererar är kvalitetssäkrad ur miljö-, klimat-, social- och etisk synpunkt och att den genererar lägre fossila koldioxidutsläpp än bensin och diesel, säger Anders Fredriksson som är vice VD på SEKAB BioFuels & Chemicals.

Sverige ligger långt före de flesta länderna i EU vad gäller användning av biodrivmedel. I takt med att användningen av etanol ökar tilltar kraven på hållbarhetsdeklaration och certifiering. Då den pågående EU-processen verkar dra ut på tiden har branschorganisationerna BioAlcohol Fuel Foundation (BAFF), som representerar etanolmarknaden i Sverige och UNICA, som representerar sockerrörsindustrin i Brasilien kommit överens om att gemensamt driva en process med syfte att garantera den svenska konsumenten bra etanol samt påskynda ett internationellt regelverk för biodrivmedel samtidigt som man flyttar hela den brasilianska etanolindustrin mot en än mer hållbar produktion.

Läs mer om hållbarhetskraven här.

Syften med Initiativet

1. Att fysiskt garantera svenska konsumenter att de tankar bra etanol.
2. Att i nära samarbete med brasilianska sockerrörsindustrin öka utbudet av verifierat hållbar etanol.
3. Att påverka andra länder i Europa att ta fram system för kvalitet och hållbarhetssäkring.
4. Att påskynda ett internationellt regelverk för hållbara biodrivmedel.

 

 

Frågor?

På vår sida med frågor och svar hittar du svar på en mängd frågor om initiativet för verifierat hållbar etanol.

Frågor och svar >>

 

Pressmeddelande

Svenska SEKAB blir först i världen med att leverera verifierat hållbar etanol. Det blir till de svenska och europeiska kunderna med etanol från brasilianska sockerrör för inblandning i E85 och ED95. Etanolen är kvalitetssäkrad ur bland annat miljö-, klimat- och socialt perspektiv.

Pressinformation >>

 

Förslag på förbättringar?

Systemet för verifiering av hållbar etanol är under utveckling och vi tar gärna emot kommentarer och förslag på förbättringar.

Kontakta oss >>